Size yeni bir tarif vermek istiyorum. Dr. Oz’un tavsiyesi çok hoş umarım sizde beğenirsiniz. Krema kullandığınız yemeklerde kullanmak için 1 bardak süt ve 1 bardak yoğurdu iyice karıştırın, buzdolabında bir kaç gün taze kalıyor. Krema niyetine kullanın ( süt ve yoğurt yağsız olursa daha da az kalori alacağınızı unutmayın )
YEŞİL FASULYE PÜRESİ
1 kilo yeşil fasulye
1/2 çay bardağı parmesan ( ya da kaşar kullanabilirsiniz )
1-2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yeterince süt ( yada kalorisiz krema )
Tuz
Karabiber
Taze nane
Yeşil fasulyeleri dilerseniz bütün kullanın dilerseniz sadece içindeki çekirdekleri alın. İkisinin tadı farklı oluyor ama her ikisi de güzel.
Fasulyeleri kaynar suya atın ve haşlayın. Haşlanınca hemen alıp buzu soğuk suya atın. Bütün ya da sadece içini de kullansanız tarif aynı.
Malzemeyi blendırdan geçirin. Üstüne rendelenmiş sarımsakları, zeytinyağı ve tereyağını ekleyin. Süt ya da size tarif ettiğim kalorisiz kremayı yavaş, yavaş ekleyin. Alabildiği kadar koyun ve kıvamını siz ayarlayın. Bazıları koyu püre sever, ben se biraz daha akışkan olmasını tercih ederim, bunu süt miktarı ile ayarlayabilirsiniz. Ama ayarın kaçmaması için bittikçe eklemeyi unutmayın. Altını az açın ki ağır, ağır pişsin. Pişmeye yakın tuz, karabiber ekleyip, dilerseniz taze nane koyabilirsiniz.
Et, tavuk, balık yanında kullanabileceğiniz gibi dip sos ve ya kaneplerinizin altına çeşni olarakta servis yapabilirsiniz. Kalamar karides ile birlikte de gayet güzel olur.
Servis yaparken zeytinyağı ile süslemeyi unutmayın. Üstüne ne kadar zeytinyağı koyarsanız koyun fazla gelmeyecektir. Sizin ağız tadınıza kalmış. Fava gibi düşünebilirsiniz.
YEŞİL FASULYE ÇORBASI
2 su bardağı yeşil fasulye püresi ( Önceden fazla yapıp soğutucuda saklayabilirsiniz. )
Yeterince su
Et suyu
1 çay bardağı kadar karışık şerit kesilmiş kırmızı, sarı, yeşil biber
1 diş sarımsak
1/2 bardak taze fasulye içi ( haşladığınızda blendıra koymadan saklayın )
Dilerseniz tamamını da kullanabilirsiniz çok güzel olur.
1/2 bardak kalorisiz krema ( ya da dilerseniz direk krema kullanın )
Taze nane
Curry
Zerdeçal
Zencefil
Bir miktar taze yeşil soğan
İşte kolaylık budur. Yeşil fasulye püresini tencereye koyun. Üstüne azar, azar su ve eşit ölçüde et suyu ekleyin. Kıvamını dilediğiniz gibi ayarlayın ister koyu, ister biraz daha akışkan size kalmış. Kaynamaya başladığında içine biberleri, rendelenmiş sarımsağı, atın. Taze fasulye içiniz haşlanmış ise en son ekleyin. Çiğ ise onu da atın ki pişsin. Bir tutam zencefil, taze zencefiliniz var ise çay kaşığının ucu kadar ekleyin. Zerdeçal ve curry dende birer fiske ekleyin.Tuz ve karabiberi ağız tadınıza göre ayarlayın. Piştiğinde kremayı ekleyin bir taşım kaynatın ve servis yapın. Bu çorbanın içine mısır, buğday, meksika fasulyesi atabilirsiniz. Ya da siz ne isterseniz . Üstünü taze yeşil soğanın yeşil kısımları yada dereotu ile süsleyin, hem güzel görünür hem çok lezzetli olur.
Hayal dünyanıza kalmış.
TEREYAĞLI KEŞLİ YEŞİL FASÜLYE
Dilediğiniz kadar yeşil fasülye
Tereyağı
Bir avuç rendelenmiş keş ( Bolu’da yedim bayıldım, devamlı kullanıyorum. Bir çeşit kurutulmuş yoğurt )
1 avuç dövülmüş ceviz
Tuz
Karabiber
Bu çok kolay tarifi bir çok insan uygulamadığı için tarifi vermek zorunda hissettim.
Yeşil fasülyeleri mümkünse buharda, değilse suda haşlayın. Ama dikkat edin rengi saramasın. Yeşilken alıp hemen buzlu soğuk suya atarsanız sorun olmaz.
Soğuduktan sonra, tavaya attığınızbir miktar tereyağının içine karabiber ve tuz ekleyin. Bir adette sarımsak koyun. Keş ve cevizleri içine atıp soteleyin.
Sarımsak kokusunu verince alın. Fasülyeleri tereyağında bir kaç kez döndürün ve taze, taze servis yapın. Herşeyin yanında harika gider. Tek başına yemekte gayet zevkli. Dilerseniz garnitü dilerseniz domates rendeleyerek salata gibi servis yapabilirsiniz.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN…