YEŞİL OTLU SIZMA YAĞ
Bu tarif çok basit.
1,5 bardak dilediğiniz taze ot ( nane, fesleğen,tarhun ve kekiği tavsiye ederim)
150 ml hafif yağ ( üzüm çekirdeği yağını öneririm)
100 ml en iyisinden sızma yağ
Nanelerinizi ( ya da seçtiğiniz taze otları) Kaynar su solu bir kaba atın ve 5 dakika hafifçe karıştırarak yumuşamasını sağlayın. Ve hemen buzlu su dolu diğer kaba aktarın ki pişmeye devam etmesin. Nane ve fesleğenlerin sapları yumuşak olacağı için, yapraklarını ayıklamanıza gerek yok. Tüm vitaminlerden istifade edelim.
Üzüm çekirdeği yağı ile yaprakları blendıra koyun, sıvı hale gelene ve toru kalmayana kadar, iyice karıştırın. İnce bir süzgeçten geçirerek cam bir şişeye koyun ve üstüne ekstra kalite sızma yağınızı ekleyin. Artık çok lezzetli bir yağınız var. Dilediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. İster yemek, ister sos isterseniz tek başına harika olacaktır.
SARIMSAKLI KEKİKLİ SIZMA YAĞ
500 gram sızma yağ
İki dal taze kekik
İki adet sarımsak
İki adet kurutulmuş domates
Bu tarif en favori zeytinyağı tarifim çünkü çok lezzetli. Özellikle mozarella ve zeytin yanında ya da tek başına ekmek batırmak için ideal.
Sevdiğiniz kaliteli bir sızma yağın içine, kekik dallarını, ayıklanmış ve ikiye bölünmüş sarımsakları ve kurutulmuş domatesleri koyup, birkaç gün bekletmeniz yeterli. Lor peyniri ile bu yağı karıştırıp ekmeğin üstüne sürün. Nefis bir tat elde edeceksiniz.
LİMON KABUKLU TANE KARABİBERLİ SIZMA YAĞ
Bu yağı iki şekilde yapabilirsiniz. Dilerseniz sızma yağın içinde dörde böldüğünüz limonları çok az kekik katarak bir hafta bekletip, daha sonra sıkarak tüm sıvıyı ince bir elekten geçirerek sıkıp kullanabilirsiniz.
Ya da Limon kabuklarını hiç parçalamadan elma soyar gibi kesip, zeytinyağının içine atarsınız. Bir kaç adet tane kara ya da kırmızı biberi ya da ikisini birden ilave ederek en az 7-8 gün bekletip kullanabilirsiniz. Bu tarifleri dilediğiniz cam şişeye koyup, mutfak tezgahınızın üstünde bırakabilirsiniz. Görüntüleri gayet güzel olacaktır. Dilediğiniz kadar limon kabuğu ve tane karabiber kullanabilirsiniz. İsterseniz taze otlar ekleyebilirsiniz. Seçim size kalmış
Her zaman söylediğim gibi, ben birkaç örnek verdim. Bunları çeşitlendirmek ve geliştirmek sizin hayal dünyanızla sınırlı.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN…